Allt om spelutveckling

Det senaste årtiondet har spelbranschen vuxit sig enorm och det talas mycket om att det finns stora behov av spelutvecklare och casinopartner. Men för den som inte har intresset kan det vara svårt att hänga med i svängarna. Därför får du i den här artikeln en kort genomgång om spelutveckling. Du kan läsa allt om vad det är för något, hur man jobbar med det och annan intressant information som ger dig en bra inblick i hur spelbranschen fungerar.

Vad är spelutveckling?
Till att börja med kan det vara bra om vi reder ut vad spelutveckling faktiskt är för något. Spelutveckling är en process då spel tillverkas. Numera använder man ordet spelutveckling främst för att utveckla datorspel och konsolspel men det inkluderar även andra typer av spel som brädspel, sällskapsspel och konfliktspel. Spelutveckling är något både privatpersoner och företag kan syssla med.

Processen bakom
Att utveckla spel tar sin lilla tid och det krävs kunskaper och praktiska erfarenheter. De flesta spel tas fram av många kunniga människor. Att ta fram ett spel är en process och de delas in i fem olika stadier. Här nedan kan du läsa kort om det.

Speldesign

Är den första delen av spelutveckling. Då planerar man spelet, designar bakgrunden och sätter upp spelreglerna. Detta samlas vanligtvis i ett dokument som kallas för designdokument som spelutvecklarna går tillbaka till under processen. Man kan säga att det är lite som en affärsplan.

Produktion

I det här skedet skapas själva spelet. Det betyder att modellarna skapar de designer och modeller som sedan ska användas i spelet. Programmerarna skriver källkoden och de som arbetar som ljudmakare tar fram spelets olika ljud och musik.

Milstolpar

Milstolpar sätts upp för att utvecklarna ska ha ett mål att rikta sig mot för att hinna få klart vissa delar. Det kan till exempel vara att ta fram en prototyp inför en stor spelmässa där spelet presenteras. Tidiga spelbara versioner kallas för Alfa.

Testning

Nästa del av processen är när spelet börjar bli färdigställt. Då testar man spelets olika funktioner och moment mer ingående. Det är för att de ska kunna hitta problem i designen eller buggar. Men spel testas även för att upptäcka om spelets moment är för lätta eller svåra. När testningsfasen är igång sätter de av en tid för att de ska fixa de problem som de upptäckt under testningen.

I vissa fall kan spelutvecklaren släppa en version av spelet som allmänheten får tillgång till att testa. Ibland väljs några få testspelare ut. De spelen är mer utvecklade än Alfa och kallas därför för Betaversionen.

Slututveckling

När testningsfasen är fullbordad och de flesta problemen är fixade färdigställs spelets sista funktioner. Därefter skickas spelet iväg för tryck och avslutningsvis skickas de till återförsäljare.

Vilka jobbar som spelutvecklare?
De som jobbar som spelutvecklare är utbildade och erfarna. På ett spelföretag finns flera olika områden du kan jobba med. Du kan till exempel jobba med grafiken, ta fram ljud, vara programmerare eller ta fram nya idéer. Men det alla har gemensamt är att de har utbildning inom spelutveckling, programmering, grafik eller ljuddesign. Förutom att de har en utbildning bakom sig delar de även ett stort spel- och teknikintresse.

Utbildningar
För att jobba med spelutveckling behöver du ha en utbildning, oftast på högre nivå. Det finns flera bra program du kan läsa för att få den utbildning du behöver för att du därefter ska få jobb inom spelbranschen. Utgå från intresse, till exempel grafik eller programmering och välj utbildning därefter.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *